Wees klaar voor ná Corona

Wees-klaar-voor-na-Corona

Overleven tijdens en na corona

Veel van jullie zijn momenteel aan het overleven en dat valt niet mee. Nog geen zicht op beter en reserves verdwijnen als sneeuw voor de zon. Als je een goede winstpotentie had is dat een prima uitgangspunt om door te gaan, hou vol. MKB Nederland komt met goede voorstellen om het MKB te ondersteunen.

Zorg dat jouw organisatie in de startblokken staat om weer volledig op te starten.

En, zorg dat jouw cijfers op orde zijn. Voor alle toekomstige steunmaatregelen en financiering moet je cijfers overleggen. Sluit 2020 snel af. Maak een budget voor 2021 en 2022. De historie geeft voldoende aanknopingspunten om dat te doen. Bereken wat voor winst je kunt maken en nog belangrijker hoeveel cash je kunt genereren. Maak een onderscheid tussen cash uit bedrijfsopbrengsten en cash voor benodigde financiering en aflossing daarvan. Bereken ook hoe lang je erover gaat doen om schulden terug te betalen. Houdt goed de rem op de kosten. Geen uitgaven voor nice to have’s en alleen de investeringen die op korte termijn renderen. Zorg dat je maandelijks cijfers hebt van jouw onderneming. Dat geeft een goed houvast en motiveert om door te knokken.

Zo ben je klaar voor overheidssteun of financiering.

Inventariseer de lessons learned. Wat heb je geleerd. Wat ga je anders doen. Heb je geïnnoveerd, ga daarmee door. Succesvolle ondernemers en familiebedrijven hebben meerdere recessies overleefd. Die sturen op de lange termijn en hebben zo altijd voldoende buffers om te overleven. Als je alles weer hebt afgelost, zorg dan voor goede buffers. Er komt altijd weer een volgende recessie aan.

Succes en geloof in jezelf.